VZW Onthaal der families

   Les coquelicots.  
 

IN HET KORT

"U die een zieke begeleidt opgenomen in het Erasmus ziekenhuis, U zult, op een wandelafstand van 10 min van het ziekenhuis, een huiselijk en hartelijk onthaalhuis vinden voor 20€ per nacht, inclusief het ontbijt." 

 

ONZE KAMERS

Wegens de beperking in capaciteit van het Huis, zijn onze kamers ingericht met één of meerdere bedden om zodoende een maximum aan personen te kunnen ontvangen.

 

BESCHRIJVING

Het Onthaalhuis is van het gemeenschapstype waar het accent ligt op het onthaal, het elkaar helpen en het delen. Een gemeenschappelijke keuken laat toe aan zij die het wensen hun eigen maaltijden klaar te maken. Uiteraard vraagt dit wel dat, na gebruik, de bewoners deze ruimte terug proper achterlaten. Een aan de keuken aangrenzende dagruimte laat aan de bewoners toe elkaar op elk ogenblik te ontmoeten. Regelmatig ontstaan hier ook spontaan vriendschapsbanden. Het Onthaalhuis beschikt over 12 kamers (28 bedden).

Ontbijt

inbegrepen in de overnachtingsprijs

Voorschot in cash

wordt gevraagd bij aankomst en in functie van de lengte van het verwachte verblijf

(geen Bancontact)

Prijs per nacht, per persoon: 20€

Tuin

zuidelijk geöriënteerd en een aangename plek om te rusten

Bedlinnen

Huur 3€

Gratis Wifi
Inschrijving en informatie

 

Maandag tot vrijdag: 10-12u; 14-16u; 20:30-22u

Zaterdag: 10-12u; 20:30-22u

Zondag: 20:30-22u

 

FOTO'S

home_2
home_2
press to zoom
02
02
press to zoom
03
03
press to zoom
1/3
 

WIE ZIJN WIJ?

Een ploeg van vrijwilligers, uitbatend een Onthaalhuis met als doel elke persoon, die een zieke in het Erasmus ziekenhuis heeft, de mogelijkheid te geven een nabijgelegen overnachting te vinden voor een beperkt budget.

Het Onthaalhuis beschikt niet over subsidies, en werkt dankzij een ploeg vrijwilligers die het onthaal verzorgen ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds.

Hun aandacht gaat naar de begeleiding. De vrijwilligers zoeken in de 1ste plaats hun luistervaardigheid, hun respect en hun discretie in te zetten.

De nabije ligging van het Onthaalhuis laat de begeleiders toe, door hun aanwezigheid, een daadwerkelijke steun te betekenen voor de zieke, maar laat hen ook toe een plaats te vinden om te ontspannen en te rusten, en waar hun bezorgdheden en vreugdes een welwillend oor vinden.

 

WERKING

 

Het Onthaalhuis werkt dankzij een ploeg van een 20-tal vrijwilligers, gesteund door een coördinatrice. Deze werkwijze laat toe om een zeer lage prijs te handhaven voor het verschaffen van logies, dit zelfs zonder te kunnen rekenen op enige subsidies.

Het doel bestaat erin om aan de bewoners een plaats van ontspanning en rust, buiten het ziekenhuis, aan te bieden en om zich te onderscheiden van een hotel, dankzij de vastberaden wil om te ontvangen en te luisteren. De landelijke en groene omgeving waarin het Onthaalhuis ligt bevorderen ook de mogelijkheden om zich te ontspannen na de lange gespannen dagen doorgebracht in het ziekenhuis.

Het Onthaalhuis bevindt zich op een wandelafstand van 10’ van het Erasmus ziekenhuis. Deze nabijheid is geruststellend, zowel voor de zieke als voor de begeleider. Een nabijheid die ook tot uiting komt door de bestaande interne telefoonverbinding tussen het Onthaalhuis en het ziekenhuis. Op ieder ogenblik is zo een gesprek mogelijk zowel met de zieke als met het verzorgend personeel.

Elke bewoner bezit een sleutel van het Onthaalhuis. Hij moet bereid zijn eventueel zijn kamer te delen met een andere bewoner, en er wordt gevraagd om, bij zijn vertrek, zijn kamer in reinheid achter te laten.

Het Onthaalhuis is uiteraard een niet-rokers ruimte en laat niet toe dieren te ontvangen.

Een korte geschiedenis

Het is de VZW «De Zandloper», gesticht in 1984 in België door mevrouw Blondel en Poullet, die de wijze van werking en organisatie, toegepast in de verschillende Onthaalhuizen in het land, heeft geïnspireerd.

De VZW «Accueil des Familles» is officieel opgericht in oktober 1988, maar ze heeft haar activiteiten reeds opgestart de lste oktober 1985.

Sinds het begin, en dit tot de 31ste december 1990, huurde ze studentenkamers, die toebehoorden tot de U.L.B., gelegen langs Lenniksbaan 806 te Anderlecht (1070), naast het Erasmus ziekenhuis.

Huurder van 10 kamers (in totaal 20 bedden), heeft het «Maison d’Accueil» sinds haar begin een constante ontwikkeling gekend.

Door het concentreren van de Faculteit Geneeskunde van de ULB op de campus van Erasmus, was de ULB genoodzaakt de kamers, tot dan gebruikt door het « Maison d’Acceuil », terug te vorderen. Bovendien werd de plaats die het « Maison d’Accueil » daar beschikbaar had hoe langer hoe meer ontoereikend voor de toenemende vraag vanwege al de geïnteresseerden.

Dit heeft de VZW aangezet om een huis te kopen, gelegen niet ver van het Erasmus ziekenhuis, op de postweg 13 in Vlezenbeek (1602).

 
 

CONTACTEER ONS

Adres: Postweg 13, 1602 Vlezenbeek

Tel: 02/567.09.69

Coördinator: Christine Robert

E-mail: accueildesfamillesasbl@gmail.com

Hoofdzetel: Rue de Dilbeek 92, 1082 Bruxelles

Bent u geïnteresseerd in een functie als vrijwilliger? Contacteer ons!

BEREIKBAARHEID

VZW ONTHAAL DER FAMILIES « Les Coquelicots » op 500 meter van de ingang van het Erasmus ziekenhuis, langs de Postweg, op het nummer 13, te Vlezenbeek.


Per auto : Westring (R0) afrit 15 A– U.L.B. Erasme/Lennik Op het rondpunt Henri Simonet, de 2de uitgang nemen, richting VLEZENBEEK (=Av.J.Wybran) en de groene richtingsaanwijzer “Accueil des Familles” volgen. Na 150m, aangekomen op de Postweg het 4de huis op de linkerzijde (nr. 13) – PARKING VOORZIEN.


Openbaar vervoer : MIVB : terminus van lijn 74.
Metro : terminus van lijn 5 – « Erasmus - Herrmann-Debroux».
De Lijn : lijn 142 - BXL-Gaasbeek-Leenbeek.